Ipari tagozatTAGOZAT HÍREI Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Sikeres érdekvédelmi munka

Hazánkban jellemző, hogy a rossz hírt többen osztjuk meg másokkal, mint a jót. Igen, tanulhatunk azokból is, de meggyőződésem, a sikerek erősebb érveket szolgáltatnak, a hatékony példák többet nyújtanak. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és tagjai mindig is erőteljesen kiálltak érdekeik védelmében. Elsősorban a tárgyalóasztal mellett, megőrizve a mindenki számára fontos munkabékét, ám ha ez nem vezetett eredményre, a végső eszköztől sem riadtak vissza, sztrájkolni is képesek voltak.

Az acélipar jelenleg sincs könnyű helyzetben. Ebből adódik, hogy a cég vezetése és a szakszervezetek között erőteljes nézetkülönbség adódik. Nem rég, ismét egy ilyen helyzet állt elő.
Az ISD Dunaferr Zrt. - mint munkáltató - 2016. március 9-én tájékoztatta a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetséget, hogy úgy döntöttek, az emelőgép karbantartási tevékenységet 2016. április 1-jével kiszervezi.
Kollektív Szerződésük (a DTKSZ) előírása szerint - Magyarországon szinte példa nélküli szabályozásával – a szakszervezet a kiszervezést megelőzően, a tájékoztatást követő 15 napon belül tevékeny részese lehet a kiszervezési folyamatnak. Így javaslatokat, észrevételeket tehet az érintett munkavállalók kiszervezés utáni jogainak, foglalkoztatási biztonságának stb. témaköreiben. A szakszervezetnek jogában áll véleményközlése előtt konzultációt is kezdeményezni.

-    Mi történt ezt követően? Hogy alakult a munkavállalók sorsa? – a kérdésre Mucsi Zoltántól, az ISD Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti szövetség elnökétől kaptam választ.

-    A tisztánlátás kedvéért, hangsúlyozom, hogy az emelőgép karbantartási tevékenység – közismertebb nevén darukarbantartás – rendkívül fontos tevékenység, mert a Dunaferr működőképessége a daruk nélkül veszélybe kerül – kezdte válaszát Mucsi Zoltán. Ebből adódóan véleményünk szerint ez egy stratégiai kérdés, ezért alapvető követelmény a megfelelő szakemberek biztosítása. Nem kevés kollégáról van szó, a kiszervezésben 137 Dunaferr-es állományú és 16 kölcsönzött munkavállaló érintett.

Mi már korábban is, a kiszervezés elképzeléséről szóló levél átvétele előtt, 2016. február 29-én röplapokon tájékoztattuk a munkavállalókat, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti  Szövetség 2016. évi egyik fő stratégiája a munkahelyek megvédése, a foglalkoztatás megőrzése. Érthető, hogy a dolgozók erős kritikával fogadták a hírt, hiszen azzal mindannyian tisztában voltak, amikor Dunaferr-es munkaviszonyuk megszűnik, a jelenleg biztosnak tartott és a Dunaferr Társaságcsoport szintű Kollektív Szerződés által biztosított juttatásaikat elveszthetik.

Szakszervezetünk a DTKSZ-ben a rendelkezésére álló 15 napos határidő eltelte előtt konzultációt kért a munkáltatótól, amelyre 2016. március 23-án került sor. A konzultáció előtt még ugyanezen a napon testületi ülést tartottunk, ahol elfogadtuk, hogy a kiszervezendő munkavállalók foglalkoztatás biztonságát és juttatásaik a lehető leghosszabb időn keresztül való biztosítását a konzultáción alapkövetelményként szögezzük le. A testületi ülésen ugyanakkor sztrájkbizottságot alakítottunk annak érdekében, hogy ha az érdekegyeztető tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor 2016. március 31-re a sztrájkbizottság 2 órás figyelmeztető sztrájkot fogunk szervezni. A sztrájkban való hajlandóságra - a húsvéti hosszú hétvége ellenére - azonnal felmérést indítottunk. A 2016. március 23-i érdekegyeztetésen a munkáltatót tájékoztattuk arról, hogy, ha nincs kompromisszumos egyezség, sztrájkra kerül sor. Még ugyanezen a napon délután, a DTKSZ-ben foglalt jogunkkal élve, írásban átadtuk követeléseinket a munkáltató számára.

Rendkívül feszült helyzet alakult ki a munkáltató és szakszervezetünk között. A sztrájkban való részvétel hajlandóságát a 2016. március 30-i testületi ülésen tekintettük át, ahol összegeztük, hogy az igen rövid idő ellenére is sokan – többségében Vasas szakszervezeti tagjaink – támogatták sztrájkfelhívásunkat. A testületi ülést követően még 2016. március 30-án mind a délelőtti, mind a délutáni órákban tárgyaltunk a munkáltatóval, és kompromisszumos készségünket hangsúlyozva közöltük, hogy ha egy számunkra elfogadható ajánlat érkezik, akkor a 2016. március 31-ére tervezett figyelmeztető sztrájkunktól eltekintünk (saját szabályzatunk szerint a sztrájkot 24 órával korábban kell csak bejelenteni). A munkáltató 2016. március 30-án a munkaidő végén írásban átadta javaslatát, amelyet a 2016. március 31-i testületi ülésen elfogadtunk.

A kiszervezendő munkavállalók tekintetében a munkáltató írásban rögzítette, hogy a munkavállalókat átvevő munkáltatóval olyan szerződést köt, amely a karbantartási tevékenységet határozatlan időre, de minimum öt évig igénybe fogja venni. Rögzítésre került az is, hogy a 137 fő munkavállaló foglalkoztatását az átvevő munkáltató biztosítja.
Rendkívül lényeges és fontos vállalásnak tartjuk, hogy az átvevő munkáltató a DTKSZ-ben biztosított jogokat és juttatásokat két évig biztosítja a kiszervezett munkavállalók részére. A munkavállalók továbbra is jogosultak a rendkívül kedvezményes Dunaferr-es mobiltelefon flotta használatára.

A testületünk az ajánlat elfogadásával egy időben a sztrájkbizottságot feloszlatta.

Összefoglalva:
Úgy gondolom, hogy rendkívül rövid idő alatt sikerült olyan – a kemény eszközök kilátásba helyezése mellett – érdekérvényesítést elérnünk, amelyre úgy gondolom, nem sok példa van hazánkban.

A jövőt illetően a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség különösen fontosnak tartja, hogy a kiszervezésre kerülő munkavállalók jog- és érdekvédelmét folyamatosan biztosítsa, ezért közreműködünk abban, hogy az érintett és jelenleg is Vasas szakszervezeti tagok soron kívül leadják az új munkáltatónak a szakszervezeti tagdíj levonására szóló megbízásaikat. Ezt követően rövid időn belül megalakítjuk a Vasas Szakszervezet új helyi alapszervezetét, amely reményeink szerint szövetségünkbe kéri felvételét.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a MASZSZ részéről megnyilvánult szolidaritást és támogatást ezúton köszönjük, mert ezek is erőt adtak küzdelmeinkhez.

M. L.