Ipari tagozatTAGOZAT HÍREI Szolidaritási demonstráció Szombathelyen

Szolidaritási demonstráció Szombathelyen

Szolidaritási demonstráció
13-án "Fekete péntek" lesz Szombathelyen

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviselete és a VASAS Szakszervezet Szövetség Nyugat-dunántúli régiója közös autós demonstrációt szervez 2016. május 13-án, 08:30 és 10:30 óra között. Akciójukkal szolidaritásukat, támogatásunkat fejezik ki a LuK Savaria Kft-nél működő szakszervezetek mellett, hogy a megkezdett kollektív munkaügyi vitában ekként is erősítsék küzdelmüket, eredményeket, sikereket érjenek el a dolgozók javára.

Együtt erősebbek vagyunk

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviselet vezetője elmondta: tapasztaltuk, hogy nagyon erős a dolgozói támogatás és elvárás cégen belül, ezért gondoltuk azt, hogy mi is megmutatjuk magunkat, mert nekünk ugyancsak fontos, hogy jó megállapodás szülessen a megye egyik kiemelten kezelt vállalatánál. Elneveztük a demonstrációt: „Fekete péntek”-nek. Bízom benne, nem csak a munkavállalók, hanem a munkáltató képviselői is megértik, hogy egy erős regionális érdekvédelmi összefogás támogatja a cégen belüli két szakszervezet érdekvédelmi munkáját. Az első tárgyaláson a munkáltató több kérdésben már hajlandónak mutatkozott megállapodásra, de a legfontosabb kérdésekben a bér és jövedelem helyzetével kapcsolatban még nem nyilatkozott. A cég munkavállalói egyre elégedetlenebbek helyzetükkel, és várják a szakszervezetek határozott kiállását. Mi meg azt várjuk el a munkavállalóktól, hogy belépésükkel, taggá válásukkal támogassák a szakszervezetek érdekérvényesítő erejét.

Arra számítunk, hogy a LuK Savaria Kft. munkavállalói láthatják és hallhatják, hogy nincsenek egyedül, velük vagyunk, segítjük őket, hogy minél jobb kondíciókkal tudják a tárgyalásokat a szakszervezetek lezárni. A demonstráció nem a munkáltató ellen szerveződött – ezt fontos rögzíteni. Azokért a munkavállalókért, akik nap, mint nap kemény munkával biztosítják a cég gazdasági eredményeit, és arra számítanak, hogy ezt a munkáltató értékeli, jövedelmi viszonyaikban figyelembe veszi. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy nem lesz könnyű meccs, de szeretnénk, ha demonstrációnkkal azt elérnénk, hogy a munkáltató nagyon komolyan elgondolkodik azon, hogy mit ér neki ez a több ezer munkavállaló. Mögéjük állunk mi is, ezzel reméljük erőt és hitet is adunk nekik, hogy támogassák a szakszervezeti vezetőik harcát egy jobb élet és munkaminőségért.

Bízom a társ szakszervezeti ágazatok, más helyi szervezetek, civil szervezetek összefogásába. Meg tudjuk mutatni, hogy van kurázsi ebben a megyében, érzékenyek mások problémáira az emberek, és ami a legfontosabb szolidárisak a LuK Savaria Kft. munkavállalóival.

Az autós demonstráció menetrendje

08:00 órakor gyülekezés a LIDL parkolójában a METRÓ áruházzal szemben, majd 08:20-kor elindul az autós szolidaritási felvonulás az Ipar úton keresztül a LuK Savaria Kft. felé, ahol félpályásan lezárják az Ipar utat. 10:00 órakor, a LuK Kft. előtti területen, sajtótájékoztatót tartanak a szervezők, és ezzel zárul a demonstrációt.