Ipari tagozatTAGOZAT HÍREI Együtt erősebbek vagyunk - Szombathelyen is!

IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Együtt erősebbek vagyunk - Szombathelyen is!

2016. május 13., „Fekete Péntek” Szombathelyen

A magyar gazdaság egyik motorjának számító ágazatban, az autóiparban, a szakszervezetek sikereket értek el, emelkedtek a bérek, javultak a munkakörülmények, ezzel szemben ezen a héten újabb nagyobb cégnél vált kiélezetté a helyzet. A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. dolgozói, többek között, 10 százalék feletti béremelést kértek és kérnek. A végsőkig elszántak, amennyiben nem tudják kiharcolni a béremelést, a munkabeszüntetéstől sem riadnak vissza.

A szakszervezetek és a gyár vezetése között hétfőn, május 9-én elkezdődött tárgyalások csak részeredményt hoztak, a 10 pontos témafelvetésből csak 4 esetében kerültek közel az álláspontok, 6-nál nem történt előrelépés.

Molnár Ákos, a VASAS Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: azért szervezték a SZAKAD FSZ-szel a pénteki autós tüntetést, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség cselekvő szolidaritás vállalt a helyi munkavállalókkal, és Horváth Csabával, a MASZSZ szombathelyi képviseletvezetőjével, más ágazatokhoz tartozó tagszakszervezetek képviselőivel közösen, vettek részt az autós demonstrációban.

Május 23-án folytatódnak a tárgyalások, a szakszervezetek azonban addig sem tétlenkednek.

Bérharcok a közelmúltból:

A sopronkövesdi Autolivnél nemrég 10 százalékos béremelést értek el a figyelmeztető sztrájkkal a dolgozók. A győri Audinál is komoly sztrájkveszély volt korábban, a dolgozók ott is komolyabb béremelést kértek és kaptak meg.

Cikkek és fotók a ma délelőtti demonstrációról:

Újabb bérvita a magyar autóiparban (Napi.hu, 2016.05.13 13:00)

Autós demonstráció a szombathelyi LUK-nál - A szakszervezetek készek a sztrájkra is (Nyugat.hu, 2016.05.13 12:31)

   Fekete péntek a magyar autóiparban (Szakszervezetek, 2016.05.13 11:14)

   Itt az újabb autóipari sztrájkveszély (hvg.hu, 2016.05.13 11:07)

Fekete péntek jön a magyar autóiparban (Népszabadság, 2016. 05. 13.)

  Béremelésért tüntettek a dolgozók - Ha nem lesz megegyezés, sztrájk lesz! (Vaol.hu, 2016.05.13 13:27)

Béremelésért és a munkakörülmények javításáért demonstráltak a szombathelyi kuplunggyártób... (Ma.hu, 2016.05.13 13:14)

Béremelésért és a munkakörülmények javításáért demonstráltak az LuK Savaria Kft.-nél (Alon.hu, 2016.05.13 14:13)