IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

IndustriAll - Európa akcióban!

Invesztíció, munkahelyek és szolidaritás

2016. június 7-e és 9-e között tartotta meg második kongresszusát a spanyol fővárosban az indistriAll Európai Szakszervezet. A madridi rendezvényen 38 ország mintegy 200 szakszervezetéből több mint 720 delegált vett részt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazatai is tevékeny szerepet vállaltak a kongresszus munkájában.

Toldi Miklósné
Akcióban a befektetésekért, a munkahelyekért és a szolidaritásért

Az industriAll Europe Madridban tartotta mag II. Kongresszusát 2016. június 7-9. között, amelyen több mint hétszázan vettek részt.
A szervezet több millió munkavállaló hangja, és nagy kihívások előtt áll.

Elnököt, főtitkárt és főtitkár-helyetteseket is kellett választani a kongresszusnak, valamint az Alapszabály módosítása, és az Akcióterv elfogadása is fontos napirend volt.
Minden napirendi ponthoz sok hozzászólás érkezett – ezek többek között – a munkakörülmények javulása, a társadalmi igazságtalanság, a szegénység, a munkanélküliség elleni fellépésről szóltak. Javaslat hangzott el, hogy a testületekben törekedni kell arra, hogy legalább harminc százalék legyen a nők aránya.

Az Akcióterv – amely iránymutatás a következő évekre – legfontosabb pontjai:
1. Megőrizni az európai ipar jövőjét és munkahelyek létrehozása
1.1 Gazdaságpolitika, amely véget vet a megszorításoknak és fejlődési pályára állítja az európai gazdaságot
1.2 Nincs jövő ipar nélkül
1.3 Biztonságos, megfizethető és fenntartható energia és a klímavédelem
1.4 Egy fair kereskedelempolitika
1.5 Nincs iparpolitika egy erős szociális dimenzió nélkül
2. A szolidaritás és a kollektív tárgyalások kikényszerítése a minőségi munkahelyekért
2.1 A kollektív tárgyalások és az újraelosztási politikák megerősítése
2.2 A jövőbeli munkaidő megtervezése
2.3 Fair munkaerőpiac létrehozása, megőrzése és fejlesztése, továbbá a minőségi munkahelyek támogatása
2.4 A munkahelyi egészség- és biztonságvédelem fejlesztése, megőrzése, kialakítás
2.5 A demográfiai kihívások kezelése
2.6 A társadalombiztosítási rendszerek megőrzése, fejlesztése és felállítása a jövő érdekében
2.7 Aktívan alakítva a strukturális változásokat: Ipar 4.0
2.8 Növekvő számú eszközök a jobb szakszervezeti együttműködéshez
2.9 Szolidaritási paktum
2.10 A nők munkafeltételeinek fejlesztése és a nők jobb bevonása a munkaerőpiacra
3. Hatékony ellenerőt képezni a multinacionális cégekkel szemben
3.1 A dolgozók érdekeinek megvédéséhez használni kell az információs, konzultációs és részvételi jogokat
3.2 Újradefiniálni és megerősíteni a transznacionális szolidaritást és szakszervezeti együttműködést a multinacionális vállalatokban
3.3 Anticipálni és kezelni a változásokat és átszervezéseket
3.4 Az európai vállalatokon belüli tárgyalások támogatása szakszervezeti felhatalmazással
3.5 A szakszervezetek és szakszervezeti jogok támogatása a vállalatoknál és EÜT-knél
3.6 A társadalmilag felelős és fenntartható vállalatirányítás (CSR) támogatása
4. Az IndustriAll Europe támadásba megy át azért, hogy megerősítse a szakszervezeteket és azok identitását
4.1 A társadalmilag felelős és fenntartható vállalatirányítás (CSR) támogatása
4.2 Stratégiai szövetségesek keresése
5. Az ágazati szociális párbeszéd számos módon támogatja az indsutriAll Europe céljait
Az ÁPB-k megfelelő eszközt jelentenek az industriAll Europe ipari, szociális és vállalatpolitikai követeléseinek megjelenítésére. Hasonlóan a kollektív tárgyalás politikai alapelveiről meg lehet egyezni ágazati szinten szociális partneri megállapodások keretében. Jelenleg néhány szociális párbeszéd esetében az eredmények nem találkoztak elvárásainkkal, míg mások jó eredményekkel szolgáltak.
6. Megvalósítás és Értékelés
A kongresszusi időszak közben és végén is értékelni kell minden bizottság és munkacsoport munkájának hatását az európai intézményekre és más releváns szereplőkre az európai szinten, illetve ugyanígy megnézni, a tagszervezetek hogyan dolgoztak ezen politikák mentén, területükön hogyan valósították meg őket. Ugyanis az értékelés része a hosszú távú folyamatnak, amelyet határozataink és minden ajánlásunk hatékonyságának növeléséért teszünk.

A kongresszus utolsó napján a küldöttek megválasztották az industriAll Európa vezető csapatát a 2016-2020. időszakra, és elfogadták az erre az időszakra szóló akciótervet. Az újonnan megválasztott vezetők, Michael Vassiliadis, elnök, Luc Triangle főtitkár, Sylvain Lefebvre, Benoît Gerits és Luis Ángel Colunga főtitkár-helyettesek. Luc Triangle főtitkár záróbeszédében kijelentette, hogy az industriAll tevékenységének központjában a munkavállalói érdekérvényesítés, a szakszervezeti munka erősítése és a szervezet európai identitása lesz.

Számomra nagyon megtisztelő volt, hogy egyik résztvevője lehettem a nemzetközi kerekasztal beszélgetésnek, és lehetőségem volt elmondani, hogy milyen nehézségekkel kell naponta megküzdeni a munkahelyen a szakszervezeti tisztségviselőknek, de a fő téma a tagmegtartás és a tagszervezés volt.

Mátészalka, 2016. június 12.

Készítette: Toldi Miklósné
(Vasas Szakszervezeti Szövetség)

*

industriAll - 2012-ben három európai ipari szakszervezeti szövetség – a vegyipari, a textil és a vasas – egyesülési kongresszusán elhatározták, hogy 2016-ban már egységes formában, közösen folytatják az érdekképviseleti munkát. Ennek fontos állomása volt a II. kongresszus, amely eredményesen zárta tanácskozását, és meghirdette a következő négy évre szóló jelmondatát: Befektetés, munka, szolidaritás