IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

VASAS eredmény

Sztrájk nélkül! - Bérmegállapodás a Wescastban!

A Vasas Szakszervezeti Szövetség sikeres bértárgyalást folytatott le - sztrájkfelhívással, de végül sztrájk nélkül - az Oroszlányi Ipari Parkban található, Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél!

Sajnos első körben hiába keresték meg a helyi tisztségviselők a cég vezetőit, ők nem voltak hajlandóak figyelembe venni a szakszervezet véleményét, ezért kénytelen volt a helyi Vasas sztrájkfelhívást bejelenteni. Ezt követően már elindulhattak az egyeztetések.

Az első tárgyalási napon Holly László régióvezető és Balogh Béla a Vasas elnöke vázolta a helyzetet, felvilágosította a tárgyalópartnereket a dolgozók hangulatáról, a cégnél uralkodó helyzetről és a sztrájk várható következményeiről is.

Második alkalommal már a cég vezérigazgatója is tiszteletét tette, igaz csak monitoron keresztül. A Vasast és a bérfejlesztési elképzeléseket Szőke Zoltán szakmai ügyvivő ismertette.

Ezt követően egy teljes műszak hosszúságú tárgyaláson Tarsoly Imréné szakértő hathatós segítségével sikerült kidolgozni, összefésülni a terveket, az immár fizikai formában is jelenlevő kínai vezérigazgatóval és vezetőtársaival.

Sikerült megállapodásban rögzíteni, hogy az üzemi minimális órabér 700 Ft-ról 800 Ft-ra emelkedik 2016. április 1-ig visszamenőleges hatállyal és megegyezés született azokban a szempontokban, melyek szerint a dolgozói értékeléseket a vezetők lefolytatják, és ezek alapján fog megtörténni a bérek további emelése.

Még egy tárgyalási alkalom volt szükséges, melynek keretében a dolgozók értékelésének elveiben történtek finomítások.

Ennek eredményeként 2016. július 1-től 16%, 8%, illetve 5 %-kal fognak emelkedni a bérek annak alapján, hogy az egyéni értékelés szerint.

Az értékelésen az objektivitás biztosítása érdekében – az érintett munkavállaló és vezetője mellett – részt vesznek a szakszervezet tisztségviselői és a HR egy-egy munkatársa. Az értékelés alapja a minőségi munkavégzés, a hatékonyság, a Wescastnál ledolgozott évek száma, a jelenlét és hiányzások aránya, valamint a képességek szerinti besorolás.

Gratulálunk a Vasas képviselőknek és a tagságnak az eredményhez!

Forrás:

Vasas Szakszervezeti Szövetség facebook oldala