Szolgáltatás tagozatTAGOZAT HÍREIMegegyezett a béremelésről a SPAR és a KASZ

SZOLGÁLTATÁS ÁGAZATI TAGOZAT

Megegyezett a béremelésről a SPAR és a KASZ

Megállapodott a 2017-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A gyors tárgyalások bizonyítják, hogy a felek hasonló szándékokkal, elképzelésekkel ültek asztalhoz. Eszerint a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap az idei évtől. A béremelést a SPAR nagyobb részben saját forrás felhasználásával, kisebb részben a járulékcsökkentés segítségével finanszírozza.

Eredményesen zárult Magyarország hatodik legnagyobb foglalkoztatója, a SPAR Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetősége között több fordulóban lezajlott bértárgyalás. A SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve a minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl jelentős béremelést biztosít a dolgozók számára. A mintegy 13.000 munkavállaló közül megközelítőleg 4.000 fő fizetése nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum –jogszabályban rögzített- mértékére. A fennmaradó csaknem 9.000 munkatárs bére pedig ennél, különböző mértékben, de egyaránt magasabb szintre emelkedik.

„A SPAR már 2016-ban is 4 milliárd forint bérfejlesztést hajtott végre és ez a szám 2017-ben eléri a 7 milliárd forintot, melyet a járulékcsökkentés csak kisebb mértékben, 1,5 milliárd forint erejéig kompenzál, a nagy része saját forrás. A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, a magasabb jövedelműek fizetése pedig szintén jelentősen emelkedik. A bérfeszültség elkerülése érdekében pedig kiemelt figyelmet fordítottunk a középvezetők bérének emelésére is.” - hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

„A kereskedelemben az állandósult létszámhiány, a nagy fluktuáció és a megnövekedett terhelés miatt nagy szükség van a jelentősebb béremelésre. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete részéről pozitívan értékeljük, hogy a SPAR a 2017-es évben komoly lépést tett annak érdekében, hogy a munkavállalók bére nagy mértékben emelkedjen.” - tette hozzá Dr. Sáling József a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az SPAR valamennyi dolgozója, mintegy 13.000 munkavállaló 2017-ben évi 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatásban részesül. A vállalatnál több mint 5 éve dolgozó munkatársak további -éves szinten- 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak, mégpedig SZÉP-kártyán. Mindezeken felül megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer kiskereskedelmi szektorban.

A SPAR Magyarország 2017-ben is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével –és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével- valamint a meglévő áruházak felújításával. Az idei beruházási keret meghaladja a 22 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.