Szolgáltatás tagozatTAGOZAT HÍREIHVDSZ 2000: a városüzemeltetésben dolgozók az előírt ütemben végzik a síkosságmentesítést

SZOLGÁLTATÁS ÁGAZATI TAGOZAT

A településüzemeltetési szektorban több ezer munkavállalót képviselő HVDSZ 2000 felhívja figyelmet arra, hogy az utóbbi órák havazása után minden városban az előírt ütemezés szerint folyik az utak síkosságmentesítése. A szakszervezet, a sajtóban a településüzemeltetésben dolgozó munkavállalókat ért kritikákra reagál: minden berendelt munkavállaló, a tulajdonos vagy a munkáltató által meghatározott ütemben és kezdéssel végzi munkáját éjjel és napközben, 8 és 12 órás műszakokban.

Egyes városokban előfordulhat, hogy a közutak síkosságmentesítését nem az önkormányzat cége, hanem az önkormányzattal kötött szerződés alapján magánvállalkozás végzi, vagyis az nem az önkormányzati cégnél dolgozó munkavállalók feladata. Magántulajdonú üzletek, házak előtt pedig a tulajdonos feladata az út, járda síkosságmentesítése.

A HVDSZ 2000 már többször jelezte, hogy a településüzemeltetési szektorban is munkaerő-hiány van az utóbbi évek folyamatos költségcsökkentése, illetve a bérfejlesztések elmaradása miatt. A létszámhiány miatt a munkáltató sokhelyütt nem tud készenlétet elrendelni, a jelenleg állományban lévő dolgozók megfeszített munkát végeznek, alacsony bérért.